Karins Kviltar

Händelser och daganteckningar 2011

Kossor och kossor

2011-04-16

Man kan tycka vid en hastig blick att alla kossor är likadana. Men alla har en egen historia. I dag seminerade vi 654 Nina. Hon fick sällskap med 652 och 638 som bägge skulle dräktighetsundersökas samt av 629 Pärlan till semineringsboxen.

Pärlan kommer härifrån. Eller rättare sagt hennes släkt kommer härifrån. Historien är längre än det perspektivet. När mina föräldrar gifte sig 1952 och tog över jordbruket här i Norrsund köpte de två kor från min mammas morfar, Bernhard Strömberg, i Riala prästgård. Den ena av dem hette Pärlan och blev stammoder till flera starka kofamiljer här på gården.I en av dessa Pärlanfamiljer var 218 Pärlan som var nestor och äldst av korna när vi tog över gården 1990. Hon var en rätt liten ko med mycket juver och hade svårt med näringsbalansen när hon mjölkade som mest så det var mycket pyssel med henne med energibalans, extra betfor och andra energirika fodermedel. Hon fick många tjurkalvar men fick så småningom en kvigkalv som fick nummer 1 när Malmens Husdjur fusionerade med Svenska Husdjur. Vi uppmanades då att börja från början och då blev det nr 1. När jag slutade som mjölkbonde 2005 såde jag några kor och några kvigor till Billinge och nu kommer det alltså tillbaka lite "Pärlor" emellanåt.

Just denna 629 Pärlan fick jag en ahaupplevelse av i höstas när det var dags att stalla in. Denna frimodiga, inte så stor, men stadig hade jag ju träffat förut. Det är en avkomling till 125 Pärlan som jag sålt som kviga till Billinge 2005, vars mormorsmor var nr 1 som i sin tur var dotter till 218. Man kan tycka att alla SRB-kor är nära släkt med varandra men ändå uppstår lite olika kotyper på olika gårdar.

629 Pärlan ska kalva omkring den 25 augusti och får gå på bete i Eke i sommar innan det är dags att åka hem till Billinge och kalva.

 

Antal kommentarer: 1

2011-05-18 16:35:52 - Annelie, annelie.andersen@hlk.hj.se, andersenanalys.se/familj

jag blir ju alldeles nostalgisk... Fina 118 som tog så väl hand om den förymda jerseykon - a.k.a. Tompa... behöver jag en komamma till orion i sommar vet jag mao vart jag hittar en :)
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)