Karins Kviltar

Händelser och tankar 2013

Känsla för kor

2013-07-20

Upp i ottan varje dag, för att krama kons behag, var det någon som sa när han skulle beskriva ben bondes vardag. Jag tror det var Pålle som jobbade på Riksförbundet Sveriges 4H under många år. Det pågår en debatt om kor lite överallt, inte minst i Norrtelje Tidning. Det är nostalgi blandat med kor som miljöbovar eller att vara framtidens infrastruktur.

Å ena sidan rapar hon massor med klimatgaser och mjölkar för mycket eller är för många, å andra sidan står hon för öppna landskap och behållande av biologisk mångfald. 

Jag tror inte att kon hade det bättre förr i båsladugårdar med begränsad rörelsefrihet under hela vinterhalvåret. Men på grund av att hon är så anpassningsbar och förnöjsam så klarade hon det och har givit upphov till vårt välstånd som Martin Ott beskriver i sin bok "Känsla för kor" som Mats Ahlberg citerar i torsdagens Norrtelje Tidning.

Jag behöver inte gå upp i ottan varje dag, men har daglig koll på mina kvigor för att se att allt är OK och framför allt se om någon är brunstig. Att bli dräktig är A och O för en kviga och eftersom jag har kvigor av flera raser och moderlinjer så ska rätt tjur passa till rätt kviga. Det är viktigt för kvigan att bli dräktig, det är viktigt för mig att kunna sälja dräktiga kvigor och det är viktigt för Billinge Gård att kunna köpa dräktiga kvigor av mig som ska bli duktiga mjölkkor.

Kalvningen är motorn i mjölkproduktionen. Utan kalv ingen mjölk. En kossa har ett tufft jobb. Hon ska få en kalv varje år, hon ska producera mycket mjölk och hon ska hålla sig frisk. Då gäller det att hon har en bra livsmiljö, får bra foder och har en bonde som har känsla för kor....

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden