Karins Kviltar

Händelser och tankar 2013

Mellan Korumpor och Styrelseuppdrag

2013-04-21

Denna vecka har jag vandrat mellan korumpor och styrelseuppdrag. I måndags skötte jag först djuren i vanlig ordning och sedan åkte jag till Färsna för att förbereda Naturvårdsstiftelsens styrelsemöte. Kom överrens med Hasse på Väddö Gårdsmejeri att köpa hans kvävekärl och seminlåda för nu blir der skarpt läge att seminera mina kvigor. Tommy som servar kvävekärlen och levererar doser ringde och ville komma på torsdag och min kursledare Annelen ville komma och ha sista kursdagen i seminkursen hemma hos mig.

I tisdags var Anette och jag med i Radio Roslagen och pratade kor tillsammans tre st Mats och en Moa.VDn hämtade kvävekärlet hos Hasse och jag hade styrelsemöte med Norrtälje Naturvårdstiftelse.

Onsdag förmiddag ägnades åt årets samvaro med Jussi på Norrtelje Driftsbyrå. Det handlar alltså om bokslut och deklaration. Sedan var det lagom att äta lunch tillsammans med centerkompisar i Kajutan på Norrteljebåten. På eftermiddagen kom Tommy och fyllde på kväve och fyllde på med tjurdoser. Efter den sista ensilagebalen för dagen så var det dags att åka till Norrtälje igen och vara med på LRFs kommungrupps årsmöte där Eric Winding, potatisodlare från Tierp, berättade om upphandling.

Vid 10-tiden i torsdags kom så Annelen för det sista kurspasset på seminkursen. Vi gick igenom rutinerna innan dosen kan placeras på rätt ställe i livmoderhalsen.Sedan bar det av till till Billinge för att vi skulle kunna öva på några utav deras kor. Kor som faktiskt har vuxit upp hos mig...Följde sedan med Åke till stan och tog bussen till Stockholm för att skriva på årsmöteshandlingar för Hästa Gård. Tillbaks till Norrtälje och var med på möte med centerpartiets miljögrupp.

Fredagen var en hemmadag när man i lugn och ro kunde sköta djuren...Och vad ser man inte, jo 790 Stella är på gång att komma i brunst.

Jodå, mycket riktigt, 790 Stella är brunstig. På lördagmorgonen är hon på och vill rida, hon är blöt om svansen och jag har en anteckning om att hon var brunstig för tre veckor sedan. Hon är 15 månader och håller måttet runt bröstkorgen för att vara tillräckligt stor att semineras. Så det är igen återvändo, nu är det bara att göra detta på riktigt. Jag flyttar över henne till behandlingsboxen och beslutar att i kväll ska det ske när den sista balen har serverats. VDn hjälper mig att hålla svansen och är allmänt behjälplig, tack för det. Det är mycket att hålla reda på. Den djupfrysta dosen ska tina lagom fort.Stråt  med dosen ska hanteras smart och rent. Spermier tål inte vatten, allt som tas in i  bakändan på kon ska vara rent. Det är mycket som ska stämma. Förut hade jag bara att hantera att kvigorna seminerades i rätt tid, nu måste jag behärska tekniken också. Facit har jag om tre veckor, om Stella löper om , eller inte.

På brunstrundan på kvällen upptäcker jag en till Stella som är brunstig, 791 Stella. Denna är en svart Stella. Den svarta kalven med ett litet vitt v i pannan som är en av de skuttiga kalvarna på min hemsida, så det blir att seminera på söndagen också.

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden