Karins Kviltar

I sommaren soliga dagar, jag går genom skogar och hagar...

2014-06-15

Vi vandrar genom byn, på gamla stigar, åkrar som ligger för fäfot, genom högt gräs och ner mot Brosjön i hasselsnår och över stock och sten. Sju kvigor är som uppslukade från jordens yta. Det är kvigorna som brukar gå ner mot Broströmmen vid Brotorp som är borta. Sju dräktiga kvigor som ska kalva i höst.

Vi bakspårar från det ställe vår granne nere i byn sett dem sist och kommer fram till att de måste ha gått ut i Brosjön en bit och sedan följt Brosjön fram till Udden, den gamla båtplatsen på Norrsundssidan av Brosjön. Sedan letar vi klövspår på stigarna ner mot Norrängen och Skarpbunkeln och den gamla Landvinningen där vi hade kvigor när jag var barn. Det är torrt och svårt att se några spår och det blåser så det är svårt att se vad som är trampat eller vad som är nertryckt av blåsten. Men alldeles innan där vi förr vek av för att komma till landvinningen finns tydliga klövmärken. Det är stängt med fårstängsel, så där har de inte gått....men vad är det som skymtar där nere på Anders havreåker? Något svartvitt och något brunt. Där är dom, mina rymlingar!

Jag tar telefonkontakt med VDn som skjutsar Kerstin som är här på besök, att hålla ställningarna vid grinden vid byvägen, så vi får in dem i vår beteshage när vi kommit så långt. Jag hämtar foderhinken för att locka dem på rätt väg och VDn kommer och tar eftertruppen och ser till att ingen kommer på efterkälken. kvigorna sköter sig exemplariskt! 824 Pärlan, är en riktig Pärla och följer mig som en skugga och de andra följer henne plikttroget. Det är bara på ett ställe det blir lite kritiskt då vägen delar sig och en svartvit kviga går åt fel håll men med skrammel med foderhinken och lockrop från min sida hänger hon på min Pärla. De är som kossorna förr i tiden som skulle hem till mjölkningen, de går på rad längs byvägen, tar en tugga lite här och där i dikesrenen. Kerstin är på plats och så knallar de in i hagen och man kan pusta ut!

Idag följde de med de andra in i kvigstallet då jag skulle seminera tre stycken och dräktighetsundersöka ett antal. Sedan fick allihop gå upp till midsommarhagen för att göra tjänst som naturvårdare där.

D

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden