Karins Kviltar

Bondmora?

2014-03-15

Av med lagårdsbyxor och lagårdsmössa och på med förklä och huckle. Här ska det tas reda på kött som är ett återtag från slakteriet på en halv kviga. File och märgpipa, entrecote och fransyska. Slaktarbilen som åkte förbi här när jag var liten visste inte vad fransyska var för nåt så när de fina stockholmsdamerna ville ha fransyska så var ho´ såld. Ca 40 kg köttfärs har jag packat i 1 kg förpackningar och då tänker man tillbaks på tiden i Luxemburg, när jag var på utbyte med IFYE-programmet där. Nicole, i vars familj jag bodde hos i två veckor, hade just gått ut från Nunnornas Lanthushållskola och nu hade de slaktat en ko och vi unga flickor packade och lade i frysen. Av henne lärde jag mig hur man packar och försluter så inte onödig luft kommer in. Det var för ca fyrtio år sedan jag var där...tänk vad tiden går. 

På spisen kokar jag buljong av märgbenen och goda rotsaker såsom  palsternacka, morot och selleri. Det ska bli grundstommen till god och mustig soppa som jag ska bjuda på på min födelsedag om några veckor.

Och så av med förklä och huckle och på med lagårdsbyxor och lagårdsmössa igen så att kvigorna får sitt. Den eviga vandringen mellan foderbord och matbord som är en bondmoras lott.